Haaste on heitetty, loihdi kanssamme parasta kaupunkiruokaa!

10.4.2018

Miltä näyttää, tuntuu ja maistuu pääkaupunkiseudun kestävä ruoka? Mikä on sinun kaupunkiruokaan liittyvä ehdotuksesi, jossa on sellaista muutosvoimaa, että se vie Suomea ruoan maailmankartalle? Jaa ehdotuksesi Smart & Clean Urban Food -haastekilpailussa. Parhaat idean siemenet ja niiden kasvattajat poimitaan jatkojalostukseen. Jakamalla ideasi voit voittaa päivällishetken tai liput Allas Sea Pooliin

Mistä on kyse? 

Pääkaupunkiseudun Smart & Clean etsii aidosti kestäviä eri alojen tekijöistä koostuvia urbaaneja ruokaekosysteemejä. Aidosti kestävä tarkoittaa, että ruoka tuotetaan kiertotalouden periaatteilla puhtaasti, vähäpäästöisesti ja luonnonvaroja fiksusti hyödyntäen, eliminoiden hävikki, ravinnekierrosta huolehtien ja niin, että toiminta on markkinalähtöistä sekä edistää kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia.

Tavoitteena on yhdessä keskeisten toimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa löytää uusia maailmaa muuttavia toimintamalleja ja liiketoimintaideoita, joilla kestävää kaupunkiruokaa tuodaan pääkaupunkiseudulle ja lähelle kaupunkilaisia.

Smart & Cleanin motto on Tee – Tee -Tee. Tämän mukaisesti nyt kehitettävien ideoiden ja ehdotusten kokoaminen tähtää konkreettiseen muutokseen ja muutosprojektien käynnistämiseen. Jotta kiertotalouden mukainen ekosysteemi voi toteutua, tarvitsemme mukaan tekijöitä laaja-alaisesti lähiruoantuotannosta kouluruokailuun, ravintola-alan toimijoista start-uppeihin ja logistiikkapalveluista digiosaajiin.

Miten mukaan?

Liity keskusteluun Smart & Cleanin digialustalla (ohjeet alla) ja kerro:

  1. maailmaa päräyttävä kaupunkiruoka ehdotuksesi (max. puolikas A4), käytä #ratkaisu
  2. kuka/ketkä voisivat olla sen uraauurtavia toteuttajia
  3. mikä on se pysyvä muutos, jonka kaupunkiruoka saa aikaan  
  4. hieman itsestäsi kaupunkiruokakehittäjänä

Voit myös laittaa kauhasi muiden keitoksiin ja kommentoida ja kehittää yhdessä muiden esittämiä ehdotuksia. Alustalla pääset osaksi kasvavaa Urban Food -yhteisöä, verkostoidut digitaalisesti muiden alan toimijoiden kanssa, sekä löydät ajankohtaista, tuoretta materiaalia aiheesta. Haastekilpailu on käynnissä vain huhtikuun ajan, joten toiminnan aika on nyt! Haastekilpailun jälkeen parhaita ideoita keitellään ja haudutellaan yhdessä. Tavoitteena on, että syksyllä soppa on valmis ja voimme tuoda tarjottimelle yksityisten ja julkisten toimijoiden yhteisen Urban food -muutosprojektin. 

Miksi?

Ruoka koskettaa meitä kaikkia. Se on nautinto. Se tuo ihmiset yhteen. Ruoka on polttoaine ajattelulle, kehitykselle ja innovaatioille. Se on yksi kaupunkien tärkeimmistä resurssivirroista muodostaen merkittävän osan kaupunkilaisten ekologisesta- ja hiilijalanjäljestä. Ruuan tuottaminen kasvavalle väestölle edellyttää, että sitä tuotetaan uudella tavalla ja monipuolisesti myös kaupungeissa ja että ruuan tuotantoketjut ovat lyhyempiä ja toimivat tehokkaammin. Ruokahävikin vähentäminen on yksi tärkeimpiä tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Ruoka tarjoaa myös valtavasti uusia yhteistyö-, bisnes- ja tutkimusmahdollisuuksia. Ei ole siis lainkaan yhdentekevää, miten ja mitä syömme.

Ohjeet liittymiseen: 

Liittyminen Smart&Clean Solved -alustalle:

Klikkaa https://smartclean.solved.fi/login ja rekisteröidy täyttämällä tarvittavat tiedot systeemiin ja sinut lisätään ruokakeskusteluun:

1. Avaa https://smartclean.solved.fi/login ja paina “sign up” (sivu ei avaudu explorer selaimen vanhalla versiolla)

2. Valitse itsellesi käyttäjätunnus ja salasana. Paina “continue” ja seuraa sivun antamia ohjeita.

3. Anna kuusinumeroinen koodi, minkä olet saanut sähköpostiisi ja täytä tarvittava tieto profiiliin. (mikäli et näe kuusinumeroista koodia postilaatikossasi, tarkista roskakori)

4. Voit käyttää alustaa heti kun profiilisi on valmis. Tämän jälkeen sinut liitetään Urban Food -projektin keskusteluympäristöön Solvedin toimesta.

Jos sinulla on jo Solved -tunnukset, pääset niillä uusitulle Smart&Clean -alustalle 12.4. klo: 12.00 jälkeen, johon mennessä olemassa oleva profiilisi on siirretty automaattisesti Solved-alustan uuteen versioon.

Mikäli sinulla on ongelmia alustalle rekisteröitymisessä, ole hyvä ja ota yhteyttä katerina.monikainen@solved.fi

 

Lisätietoja Smart & Clean -säätiön Urban Food haasteesta, ota yhteys: Lilli Linkola, lilli.linkola@ethica.fi

In English: https://ethica.fi/en/urban-food-for-helsinki/