Relooping Fashion -hankeessa suunnittelimme tulevaisuuden materiaalikierron ja liiketoiminnan arvoketjun käyttäjältä takaisin käyttäjälle kiertotalouden kiertojen eli ”looppien” mukaisesti.

Idea on tämä:
1. Ensinnäkin vaatteet suunnitellaan niin, että niitä voidaan käyttää mahdollisimman pitkään. Ensimmäinen kierto liittyykin tuotteiden huoltoon, korjaukseen ja muodistamiseen.

2. Seuraavaksi hyväkuntoiset vaatteet pyritään ohjaamaan uudelleen käyttöön
 sellaisenaan, esimerkiksi erilaisten second-hand toimijoiden tai vuokrauspalvelujen kautta.

3. Kun vaatteet eivät enää kelpaa uudelleen käyttöön, voidaan ne uudelleen käyttää tekstiilimateriaalina
 toisiin käyttötarkoituksiin, tai lopulta kierrättää uudeksi kuiduksi ja vaatteiksi mekaanisten tai kemiallisten kierrätysteknologioiden avulla.

Relooping Fashion on Ethican pitkäkestoisin kehitysprojekti
Tekstiileistä Kiertotaloutta (TeKi, eng. Relooping Fashion) on Tekes-rahoitteinen projekti, jota Ethica johtaa yhdessä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa. Hankkeessa on rakennettu suljetun kierron mukainen arvoketju mukana olevien yrityskumppaneiden voimin: Suez, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, RePack, Lindström, Seppälä, Touchpoint ja Pure Waste.

Kaikkea ei kannata tehdä yksin. Suljetun kierron arvoketju luodaan yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tehokas materiaalikierto tuo uutta liiketoimintaa
Kiertotalouden kautta löytyy uusia mahdollisuuksia erilaisille toimijoille. Tässä hankkeessa suunnitellaan entistä tehokkaampaa poistovaatteiden keräystä, lajittelua, teollista prosessointia (jossa poistetaan muut osat, kuten napit ja vetoketjut, ja materiaalit hienonnetaan) sekä kemiallista kierrätystä ja uuden kuidun valmistusta. Niistä kaikista voi luoda uutta liiketoimintaa. Tehokkaan materiaalikierron lisäksi projektissa on pohdittu paljon sitä, kuinka toiminta on mahdollisimman kannattavaa ja arvo jakautuu järkevästi.

Idea lähti ympäristöystävällisestä teknologiasta
Idea voi lähteä ihan mistä tahansa. Tässä hankkeessa lähtökohtana oli VTT:n kehittämä ainutlaatuinen, ympäristöystävällinen teknologia, jonka avulla vanhasta, uudelleen käyttöön kelpaamattomasta puuvillasta voidaan liuotuksen kautta tehdä uutta kuitua. Näin voimme korvata tuontipuuvillaa paikallisesti tuotetulla materiaalilla, jota voidaan kierrättää periaatteessa loputtomasti laadun kärsimättä.  Uudella menetelmällä voidaan säästää yli 70 % vesijalanjäljessä ja 40–50 % hiilijalanjäljessä neitseelliseen puuvillaan verrattuna.

Kansainvälisiä tunnustuksia
Relooping Fashion sain kunniamaininnan arvostetussa kansainvälisessä Circulars 2016 -kiertotalouskilpailussa, jonka tuomaristoon kuuluvat mm. kiertotalouden pioneerit Ellen MacArthur ja Cradle to Cradle filosofian isä William McDonough. Lisäksi hanke valittiin ainoana suomalaisena vuoden 2016 Sustainia 100-listalle, johon valitaan ympäri maailman 100 innovaativista hanketta, jotka edistävät merkittävästi YK:n Kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista.

Lue lisää: http://reloopingfashion.org/ 

Developing a Circular Narrative: case Relooping Fashion

A Model of Circular Ecosystem for Textiles report

Consumer attitudes and Communication in Circular Fashion in the Journal of Fashion Marketing and Management

Haluaisitko, että sinunkin organisaatiosi tekisi jotakin yhtä merkittävää?
Mietitään yhdessä mitä. 
Ota yhteyttä >>