Kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet -työpaja: case PUMA & urbaani kaivostoiminta 29.3. Amsterdamissa

22.2.2017

Ethica, VTT (Technical Research Centre of Finland) ja AMS Institute (Advanced Metropolitan Solutions, Amsterdam) järjestävät työpajan urbaanin kaivostoiminnan mahdollisuuksista 29.3. Amsterdamissa.

Työpajan tavoitteena on tarkastella kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksia urbaanissa kaivostoiminnassa perustuen tuoreeseen Prospecting the Urban Mines of Amsterdam (PUMA) -tutkimustuloksiin.

Pilvenpiirtäjien teräs, kaapeleissa oleva kupari, ikkunapuitteiden alumiini…Kaupunkien valtava määrä metalleja tekee niistä urbaaneja kaivoksia. Perinteisten kaivosten varannot hupenevat ja maailmanlaajuisesti tarkasteltuna 7-8% kaikesta käytetystä energiasta tarvitaan metallien ylös kaivamiseksi, ja luku on kasvamaan päin.
Eikö siis ole aika kysyä itseltämme: miten voimme hyödyntää kaupungeissa olevat “kaivokset”? Onko se järkevää?

PUMA -projekti tuotti seuraavat tulokset: 1. rakennetun ympäristön geologinen kartta, joka tarjoaa ylätason näkymän olemissa olevista resursseista, niiden laadusta sekä sen, milloin ne vapautuvat käyttöön (“time to mine”). 2. Urbaanin kaivostoiminnan suunnitelmaa, joka listaa konkreettiset askelmerkit, joiden avulla urbaanin kaivostoiminnan mahdollisuuksia voidaan hyödyntää.

Työpajan erilaisten harjoitusten ja yhteisten keskustelujen kautta kartoitamme asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa, minkälainen ekosysteemi ja bisnesmalli tarvitaan, jotta urbaani kaivostoiminta olisi taloudellisesti kannattavaa ja saumattomasti toimiva suljettua kiertoa tavoitteleva systeemi.

Työpaja on ilmainen ja avoin kaikille, joilla on mielenkiintoa kehittää urbaanin kaivostoiminnan ekosysteemiä, ja jotka voivat tarjota asiantuntijanäkemystä aiheeseen. Työpaja tuo yhteen toimijoita julkiselta, yksityiseltä sekä yliopistosektorilta. Työskentelykielenä on englanti.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan työpajaan, ota yhteyttä: Anne Raudaskoski, tel. +358 503410 881, firstname.lastname@ethica.fi

Työpaja on osa Circular Economy Business Ecosystem Think Tank -projektia, jota rahoittaa EIT Raw Materials -ohjelma. Työpaja on osa laajempaa metodologiakehitystä, jonka tarkoituksena on helpottaa kiertotalouden bisnesmahdollisuuksien tunnistamista uusille teknologiaratkaisuille.

Lisätietoja:
Anne Raudaskoski, Ethica anne.raudaskoski@ethica.fi tel. +358 503410881
Virpi Heybroek, AMS Institute virpi.heybroek@ams-institute.org tel. +316 33828273